Evcil hayvan sahiplerinin çok dikkat etmesi gereken konularda birisi üreme konusudur. Özellikle kedilerde gebelik ve doğum süreci oldukça önemli olmaktadır. Kedilerde gebelik öncesi, gebelik döneminde ve doğum sonrası dönemde özellikle beslenmeye oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu dönemlerde sağlıklı beslenen ve düzenli takipleri yapılan kedilerin hem kendileri hem de yavruları çok daha sağlıklı olmaktadır.
Kedilerde çiftleşme dönemi diğer evcil dostlarımız olan köpeklere göre çok daha uzun sürmektedir. Kızgınlık dönemi dediğimiz bu evre havaların ısınması ile başlamakta ve gün ışığının azaldığı Ekim aylarına kadar devam etmektedir. Bu dönem içerisinde çiftleşmeyen kediler ortalama 3 haftada bir tekrardan kızgınlık dönemine girmektedir. Kedi sahiplerinin üreme ile ilgili merak ettiği bir diğer önemli konu ise kediler kaç ayda doğurur olmaktadır.
Dişi kedilerin hamile kalabilmesi için belirli bir dönem içerisinde çiftleşmesi gerekmektedir. Kedilerin gebe kalabilecekleri bu dönem ise mevsim şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kedilerin kızgınlık dönemi olarak kabul edilen çiftleşme dönemi havaların ısınması ile daha doğrusu ilkbahar aylarına doğru başlamaktadır.
Kedilerin hamile kalabilmesi için kızgınlık yani östrus dönemi içerisinde 3 ile 16. günler arasında çiftleşmesi gerekmektedir. Bir kedinin kızgınlık dönemi içerisinde olduğu hareketlerinden kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Ayrıca kızgınlık dönemi içerisinde vulvadan kan gelme durumu da görüleceği için kolay bir şekilde çiftleşme döneminde olduğunu anlamak mümkün olmaktadır.
Kızgınlık döneminde olan dişi kedi erkek kediler ile iletişim kurmak için ses tonunu değiştirmektedir. Bu dönemde evde mobilyalara ve ayağınıza çok daha fazla sürtünmektedir. Genel olarak çiftleşme pozisyonu aldıkları görülmektedir. Kızgınlık döneminde olan kediler normal zamanlarına göre çok daha fazla idrar yapmaktadır. Ayrıca idrarları ile erkek kedileri çağıracak şekilde hormonal koku salgılaması da yapmaktadır. Kedilerin kızgınlık döneminin farklı evreleri bulunmaktadır. Bu evreleri anlamak ve uygun çiftleşmenin gerçekleşme dönemini belirlemek için laboratuvar ortamında testler yapılabilmektedir.
Kedilerin kızgın dönemi içerisinde çeşitli evreler bulunmaktadır. Östrus dönemi olarak da geçen bu dönemin kendi içinde zaman dilimleri bulunmaktadır. Pro - Östrus dönemi kızgınlığın ilk evresi olarak geçmektedir. Bu dönemde kedilerin daha agresif olduğu gözlemlenmektedir. Bu dönemde dişi kedi erkek kediyi kabul etmeyecektir. Genel olarak 1 ile 3 arasında sona ermektedir.
Östrus dönemi gebelik için çiftleşmenin gerçekleşeceği en uygun dönemdir. Bu dönem ovulasyon yani yumurtlamanın gerçekleşmesine göre süre olarak değişmektedir. Yumurtlamayı en çok etkileyen faktörlerden birisi de mevsimsel sıcaklıklardır. İlkbahar ve yaz aylarında 5 ile 14 gün arasında sürerken diğer dönemlerde çok daha kısa olmaktadır. Östrus dönemi ortalama 7 gün sürerken bu dönemin belirtileri çiftleşmenin gerçekleşmesi ile birlikte son bulacaktır.
Ovulasyon dönemi yani yumurtlama dönemi çiftleşmenin gerçekleşmesi ile birlikte başlamaktadır. Bazı kedilerde tek çiftleşme yeterli olurken bazı kedilerde bir kaç kez çiftleşmenin tekrar edilmesi gerekebilmektedir. Kızgınlık sonrası dönem ise ortalama 3 hafta sürmektedir. Bu dönemde yalancı gebelik durumu var ise 1 ay içerisinde belli olmaktadır.
Kedi sahiplerinin en çok merak ettiği konu kediler kaç ayda bir doğurur olmaktadır. Kedilerde gebelik tanısının koyulması oldukça önemlidir. Çünkü birçok kedide çiftleşme döneminin yanlış hesaplanması ya da tam olarak spermlerin yumurtaya ulaşmaması nedeni ile yalancı gebelik oluşabilmektedir. Bu nedenle gebelik muayenesi genel olarak 30 günden sonra yapılmaktadır.
Gebelik muayenesi kedilerde karın üzerinden elle yapılarak da anlaşılabilmektedir. Ancak kedinin fizyolojik yapısı ve büyüklüğü gibi etkiler elle muayeneyi zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle en garanti gebelik muayenesi çiftleşmeden ortalama bir ay sonra ultrason yardımı ile yapılan testlerde anlaşılmaktadır.
En çok merak edilen konu olan kediler kaç ay sonra doğurur konusuna değinmek gerekirse kedilerin gebelik dönemi 58 ile 65 gün arasında değişmektedir. Ortalama olarak ise bir kedi iki ay sonrasında doğurmaktadır. Kedilerin sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmesi ve hem de kendisi zarar görmemesi için bir buçuk yaşından sonra çiftleşmesi tavsiye edilmektedir.
Gebelik süresince kedilerin beslenmesi hem anne kedinin hem de yavruların gelişimi için oldukça önemlidir. Kedilerin gebelik süresince hareketliliklerinin azalması nedeni ile beslenme oldukça önemli olmaktadır. Gebelik döneminde besleyiciliği yüksek özel hamile mamaları kullanılması anne kedinin gelişimini önemli ölçüde etkilemektedir.
Gebelik döneminde anneye enerji verecek protein değeri yüksek ürünler kullanılması oldukça önemlidir. Bu konuda et ürünleri ve sebzelerin hazırlanması daha sağlıklı bir gebelik ve doğum geçirmeyi sağlamaktadır. Ayrıca bu dönemde yapılacak olan dengeli beslenme ile doğum sonrasında anne kedinin çok daha kolay iyileşmesini sağlamaktadır.
Kediler doğum sonrasında oldukça yüksek enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Gebelik dönemi ve sonrası dönemde yapılacak olan beslenme ile kedilerin bu dönemi daha sağlıklı atlatması sağlanmaktadır. Doğum sonrası dönemde kedilerin yavrularına iyi bakabilmesi için süt yapıcı besinler ile beslenmesi çok önemlidir.
Doğum sonrasında yapılacak olan besin takviyeleri kedilerin doğum sonrası iyileşmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda Doğum sonrası yapılacak olan beslenme takviyeleri ile yavrularda çok daha hızlı gelişim göstermektedir. Kedilerin doğum ve gebelik dönemleri yapılacak takviyeler hem kedi sahiplerinin hem de kedilerin bu dönemi çok daha kolay atlatmasını sağlamaktadır.