Hayvanlar Neden Yavrularını Yalar?
Doğadaki tüm canlılar çeşitli üreme yollarıyla doğar, büyür ve ölür. Bu yaşam döngüsünün ilk başladığı zamanlar dünyaya gelen canlıların neredeyse hepsi büyüme evrelerini tamamlarken kendisinin var olmasını sağlayanların bakımına muhtaçtır. Hayvanlar aleminde yeni doğmuş canlıların çoğu tıpkı insanlar gibi gelişiminin belirli bir süresi boyunca hayatta kalabilmek için annelerine muhtaçtır.
Hangi Tür Yavrular Anne Bakımına İhtiyaç Duyar?
Memeliler sınıfına giren canlıların neredeyse tamımı anne karnında oluşur ve doğarak dünyaya gelir. Annelerin hamilelik süresi, hayvan türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ancak neredeyse tüm memeli yavrular anne karnından itibaren büyüme aşamalarında belirli bir süre anneye bağlı olurlar. Bu hayvanlara örnek olarak; kedi, köpek, fil, çita, kutup ayısı, aslan, inek gibi birçok canlı sıralanabilir.
Anneler Yavruların Bakımını Nasıl Gerçekleştiriyor?
Dünyaya geldiği andan itibaren büyük bir özveriyle anneleri tarafından bakılan yavruların bakımını içeren unsurlar en temel haliyle barınma ve beslenme olarak adlandırılabilir. Yeni doğan canlılar gözleri ve kulakları açılana kadar dünyayı görmüyor ve duymuyor, nasıl besleneceğini ve hatta nasıl dışkı yapacağını bile bilmiyor. Bu sebeple anne canlılar yavruları öğrenene kadar onların gözü kulağı oluyor, onları besliyor, koruyor ve hatta dışkılarını yapmalarına bile yardımcı oluyor.
Yavruların çoğu beslenme ihtiyaçlarını belirli bir süre boyunca anne sütünden karşılıyor. Anne içgüdüsel olarak yavrularını belirli aralıkla besliyor. Barınabilmeleri için onlara güvenli ortamı sağlıyor. Ve hatta vücut ısılarını bile dengede tutmak üzere yavrularına gerekli bakımları yapıyor.
Yavrularını Yalayan Anneler
Birçok anne yeni doğdukları andan itibaren yavrularını bir süre boyunca yalayarak bakımlarını yapmaktadır. Bu hayvanlarda bulunan içgüdüsel bir bakım yöntemidir. Hayvanlar ilk kez doğduklarında anne doğumu hala devam ediyor olsa bile direkt olarak yavrularını yalamaya başlar. Burada gerçekleşen yalamanın nedeni yavrunun üzerindeki doğum kalıntılarını temizlemektir. Doğum süreci sonlandıktan sonra anne önce tüm yavrularını daha sonra kendini yalayarak temizler. Bu aşamadan sonra anne yavrularının beslenmesini sağlar. Anne karnından çıktıktan sonra ilk kez beslenen yavrular bir süre boyunca sindirim sırasında ne yapacaklarını bilmedikleri için anne yavrularını yalayarak dışkılamalarını gerçekleştirmektedir.
Annelerin yavrularını yalaması kimi zaman temizlik, kimi zaman dışkılamayı öğretmek, kimi zaman sindirime yardımcı olmak kimi zaman ise sevgilerini göstermek içindir. Hayvanlar aleminde yalama eylemi yavruların bakımı için büyük bir önem taşımaktadır. Yavrular bir süre boyunca gözleri ve kulakları kapalı olarak hayatta kalırlar. Bu dönem annenin yavrularına karşı en hassas olduğu süreçtir. Yanlarından bir dakika bile ayrılmak istemez. Sürekli onları besler, korur ve gözetir. Annelik farklı bedenlerde, hayvanlarda da var olsa anneliktir.