Köpekler, insanlara düşkünlükleriyle bilinene sevimli, uysal ve akıllı hayvanladır. Evde veya bahçede köpek besleyenlerin dikkat etmesi gereken önemli maddeler vardır. Köpek bakımı; köpeğin olduğu kadar sahibinin de ihtiyaç duyduğu bir durumdur. Sağlıklı ve temiz ortamda yaşayan köpekler, daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olacaklardır. Aynı zamanda sahipleri de daha temiz ve daha sağlıklı bir ortamda yaşayacaklarıdır. Köpeğin bakımı evde veya bahçede yaşamasıyla alakalı değildir. Köpek bakan, sahiplenen ve köpekle birlikte yaşayacak olan herkesin bu kurallara uyması gereklidir. Köpeklerin bakımlarıyla ilgili belirli maddelere değinilecek olursa bunlar şöyle sıralanabilir.
Köpeklerde
bakımın önemli parçalarından biri koku oluşumunu engellemektir. Böylece evde
daha temiz ve daha sağlıklı bir ortam olacaktır. Evde kokuyu önlemenin belirli
yolları vardır. Örneğin; kokunun evde olmaması için ilk yapılması gereke şey
evdeki eşyaların ve köpeğin eşyalarının sürekli olarak temiz olmasıdır. Örneğin
köpeklerin kullandığı mama kapları temiz tutulmalıdır. Kirli mama kapları bir
süre sonra evde koku yapmaya başlayacaktır. Bunun önüne geçmek için mama
kapları sürekli olarak temiz tutulmalıdır. Ev temizliğinde dikkat edilmesi
gereken diğer bir faktör ise evin sık sık süpürülmesidir.
Özellikle sonbahardan kışa, ilkbahardan yaza köpekler kıl dökerler. Bundan dolayı özellikle geçiş dönemlerinde ev sık sık süpürülmelidir. Kıl konusunda bilinmesi gereken şeylerden birisi de taraklardır. Köpekleri taramak için kullanılan pek çok farklı türde tarak vardır. Örneğin bazı taraklar köpeğin üstündeki kırılmış veya dökülmüş kılları temizlerken bazı taraklar ise köpekten kopmamış ancak zayıf kılları alır. Köpekler bu taraklarda haftada en az bir defa taranmalıdır.
Çoğu insanlar köpeklerini sık sık yıkadıklarında daha temiz olduklarını düşünürler ancak bu düşünce oldukça yanlıştır. Köpeklerin çok fazla yıkanması durumunda ciltleri kuruyacak ve kuruyunca da derileri yağ üretmeye başlayacaktır. Bu durum koku yaptığı gibi köpeklerin ciltlerine zarar verecektir.
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Köpeklerin dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır. Köpeklerin arka ve yan dişlerine ulaşmak kolayken ön dişlerini sıktıklarından dolayı ulaşmak çok da kolay değildir. Bundan dolayı ağızlarına köpek oyuncağı verip biraz açtırmak ön dişlerine ulaşmayı kolaylaştıracaktır.
Köpeklerde yıkanma sık sık yapılmayacağı gibi kulak temizliği de aynı şekilde çok fazla yapılmamalıdır. Bu konuya dikkat ettikten sonra kulak temizliği için köpeklere göre kulak damlası vardır ve bu damlalar köpeğin kulağına damlatıldıktan birkaç dakika sonra pamukla temizlenir.
Köpekler genellikle evde tırnakları kesildiği zaman tepki gösterirler ve genelde tecrübesiz olan sahipleri tırnaklarını acıtır. Bundan dolayı köpeklerin tırnak kesimi için veterinere götürülmesi önerilir.
Köpekler genellikle evde bakıldığından dolayı oksijensiz kalmaktadırlar. Bundan dolayı hem stres ve üzüntü yaşarlar hem de sağlıkları etkilenir. Buna dikkat etmesi gereken sahipleri köpeklerini sık sık gezdirmeye götürmelidir. Böylece köpeklerin kan dolaşımları hızlanır ve aynı zamanda oldukça mutlu olurlar.
Köpekler periyodik aralıklarla tıraş edilmelidir. Ancak dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken bir unsur olarak köpek kılları onları sıcaktan, soğuktan ve güneşin zararlı ışınlarından korur. Bundan dolayı soğuk kış günleri veya sıcak yaz günlerinde tıraş edilmemelidirler. Edilmesi gerekiyorsa da havanın sıcaklık ve soğukluğuna dikkat edilmeli çok sıcak veya çok soğuk zamanlarda gezmeye çıkarılmamalıdırlar.
Köpekler çok akıllı hayvanlardır. Bundan dolayı belirli bilgilere sahip olan köpek sahipleri köpeklerinin dilini kısa sürede çözerler ve aralarında sağlıklı bir iletişim başlar.
Sonuç olarak evde veya bahçede köpek bakmak biraz da olsa dikkat ve oldukça fazla sorumluluk ister. Köpekler satın alınmamalı, sahiplenmelidir. Aynı zamanda belirtmek gerekirse köpek sahiplenilmeden önce yapılması gereken görev ve sorumluluklar öğrenilmeli, buna uygun ortamın olup olmadığı araştırılmalıdır. Köpek sahiplenme için gerekli ortam varsa bundan sonra sahiplenilmek düşünülmelidir.
Sahiplenilen köpek henüz yavru ise anne sürü ile beslenmesi şarttır. Ancak anne sütü verecek bir ortam yoksa günlük olarak süt takviyesi yapılmalıdır. Ayrıca, şeker ve çikolata gibi besinleri köpekten uzak tutmak gerekir. Bu tarz ürünlerin köpeğe verilmesi bir süre sonra köpekte sindirim problemleri yaratabilecektir. Köpekler, ırkına, kilosuna ve yaşına göre yemek alışkanlıklarında ve yedikleri yiyeceklerde farklılık gösterirler. Mama konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda az bilinen bir gerçek vardır; köpeklerin tavuk etine ve tavuk kemiğine karşı alerjik reaksiyonları vardır. Bundan dolayı, köpeklere tavuk eti veya tavuk kemiği verilmesi önerilmez.